Sportfejlesztés vagy természetrombolás? A Szolnoki ZöldErő és a tervezett jégpálya dilemmája

Megosztás

Még május végén a Szolnoki ZöldErő arra buzdította a helyi lakosokat és érdeklődőket, hogy egy közös séta alkalmával ismerjék meg a Széchenyi lakótelep szomszédságában lévő fás legelőt. Sem a helyszín, sem az időzítés nem a véletlen műve volt: az önkormányzat tulajdonában lévő terület régóta ki van jelölve sportfejlesztési célra, a terv részeként műjégpálya létesítését kezdhetné meg a Szolnok Orcas Hockey SE. A Szol24 megkereste az érintetteket, illetve összefoglaltuk, hol tart most az aggályokat felvető projekt.

A ZöldErő jól ismert környezetvédelmi egyesület a megyeszékhelyen, a Szol24-en több alkalommal, itt és itt is olvashattak már a szemétszedési akcióikról. A májusi séta során hangsúlyozták, fontosnak tartják a jelenlegi zöldterület állapotának megőrzését. „Jégpályát a lakótelep szomszédságába, egy olajfás, vadkörtés, hihetetlen gazdag élővilággal teli legelőre. Máshol nem lenne jobb helye?” – tették fel a kérdést.

A Szolnok Orcas Hockey SE amatőr klubot, amely szeptember elején jelentette be, hogy elkezdődtek a munkálatok a leendő helyszínen, hat évvel ezelőtt hozták létre. Küldetésüknek a jégkorong hagyományának megteremtését tartják Szolnokon, valamint szeretnének minél több gyermek és felnőtt részére lehetőséget biztosítani a sportág megismerésére és elsajátítására.

Telefonon értük el Siklós Viktort, a ZöldErő egyik tagját, aki hírportálunknak részletezte, hogy idén januárban még ők invitálták a szolnokiakat a Széchenyi Parkerdő jeges, természet alakította területére. Arra aligha számíthattak, hogy néhány hónappal később továbbra is napirenden lesz a téma, immár azonban mesterséges módon, egy műjégpályája keretében. Kiemeli, hogy nem a fejlődés ellen van, sőt, szeret korcsolyázni, de csak abban az esetben, ha a természet lehetőséget ad rá.

Siklósék májusi sétájához egyébként csatlakoztak a hokiklub képviselői, de úgy tűnik, nem jutottak közös nevezőre.

Az erdőt legtöbben a természet miatt látogatják, ahol megtalálják a csendet, a nyugalmat, az élményeket. Az utat az erdőbe kiránduló gyalogosok, futók és kerékpárosok használják. Hüllők, kétéltűek, emlősök haladhatnak át az úton, aminek nagyobb részén még világítás sincs, hogy ezeket az élőlényeket időben észrevehessék, kikerüljék” – sorolják az esetlegesen felmerülő problémákat.

A Facebookon felvetett kérdések és aggódó panaszok értő fülekre találtak, az egyesület egyik szeptember közepén közzétett bejegyzése majdnem kétszáz megosztásnál tart. Azt mondják, tanácstalanok, a korábbi tapasztalatok alapján az aláírásgyűjtésben sem hisznek.

Szerettünk volna lehetőséget adni mindkét félnek a megszólalásra, ezért a Szolnok Orcas Hockey SE-t szintén felkerestük, négy konkrét kérdéssel:

  1. Készült-e környezeti hatástanulmány?
  2. Milyen megfontolásból döntöttek a parkerdő mellett, mint helyszín?
  3. Milyen megnyugtató válaszokkal tudnának szolgálni a környezetvédelmi szempontok miatt a jégpályát kritizálók számára? 
  4. Teljesen elkötelezettek a megvalósítás mellett a szóban forgó területen, vagy elképzelhető, hogy megfontolják a projektet?

Kocsis Gabriella elnök válaszában csak annyit írt, hogy a jégpályával kapcsolatos fejleményekről a hivatalos Facebook-oldalon adnak majd tájékoztatást, ezért mi is csak azokat az információkat tudtuk összegezni, amiket eddig ott találtunk.

Eszerint azt ígérik, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a minimálisan szükséges terület kerüljön csupán használatra sportcélok érdekében.

Téli sport révén, a decembertől márciusig terjedő időszakban jelenthet nagyobb forgalom terhelést a látogatók általi autós forgalom. Ezzel nem veszélyeztetve az “alvó” természetet. Számításaink szerint ez nem jelent nagyobb forgalom terhelést, mint a téli időszakon kívüli eddigi forgalom”. Hozzátették, a terület tulajdonosának teljes körű hozzájárulása mellett az érvényes jogszabályi előírások betartásával kerül kialakításra a létesítmény.

Az Orcas a tervei között említi, hogy szeretnének aktív természetvédő programokat szervezni, madáretetőket, odúkat kihelyezni, valamint kihasználni a terület adottságait egyéb szabadidős sporttevékenységekkel.

A helyzet tehát úgy áll, a szolnoki lakók és a ZöldErő előzetes aggályai mellett fogják elindítani a műjégpályát novembertől.

Kiemelt képünkön még a természet alkotta, januári állapot látható.

Képek: Szolnok Orcas Hockey SE – Szolnoki Jégpálya Fb, Szolnoki ZöldErő

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek